Het verzekeren van uw laadpaal

Hoe fijn is het om uw elektrische (of hybride) auto thuis op te kunnen laden? Geen gedoe met zoeken naar een publieke – en niet in gebruik zijnde-  laadpaal in de straat, maar comfortabel en droog uw auto parkeren op uw eigen parkeerplek in de parkeergarage onder het appartementencomplex waar u woont. Aan uw zelf aangeschafte wallbox of laadpaal.

Feit of Fabel: ‘De wallbox of laadpaal voor uw elektrische auto in de parkeergarage onder uw appartement is verzekerd op de opstalverzekering van de VVE’

Aanschaf wallbox of laadpaal
Steeds meer mensen kiezen voor een geëlektrificeerde auto en daarmee ook voor een eigen oplaadmogelijkheid. De kosten voor de aanschaf van een wallbox of laadpaal zijn echter hoog. De aanschaf en installatie van een wallbox kosten tussen de € 500 en € 1.500. De aanschaf en installatie van een laadpaal kan al gauw € 2.000 kosten.

Schade aan de wallbox of laadpaal
Uiteraard kan het gebeuren dat uw wallbox of laadpaal wordt beschadigd. Bijvoorbeeld doordat onbekenden de wallbox of laadpaal vernielen. Of zelfs stelen. Of dat de wallbox of laadpaal beschadigd raakt door brand of neerslag.

U wilt zo’n schade wel graag vergoed krijgen. Maar is zo’n schade wel verzekerd? En op welke verzekering dan?

Verzekering voor de wallbox of laadpaal
De meeste opstalverzekeraars bieden dekking voor schade aan uw wallbox of laadpaal. Het is wel verstandig om de aanschaf en installatie van de wallbox of laadpaal aan uw verzekeraar door te geven. Dan is de aanwezigheid ervan bekend bij de verzekeraar en kan worden gecontroleerd of de opstalverzekering moet worden aangepast (het verzekerde bedrag moet worden verhoogd door de aanschaf van de wallbox of laadpaal).

Maar als u in een complex met appartementen woont, is het meeverzekeren van een wallbox of laadpaal minder eenvoudig. De opstalverzekering loopt via de Vereniging Van Eigenaren (VVE) van het appartementencomplex. De VVE heeft, strikt genomen, geen financieel belang bij de wallbox of laadpaal en daarom zal de wallbox of laadpaal niet verzekerd zijn op de opstalverzekering.

Is de wallbox of de laadpaal dan niet te verzekeren als deze in de parkeergarage van een appartementengebouw is geplaatst? Gelukkig wel! Deze wordt dan meeverzekerd als eigenarenbelang bij een koopappartement of als huurdersbelang bij een gehuurd appartement.

Eigenarenbelang
Eigenarenbelang is een aanvullende dekking op de inboedelverzekering als de opstalverzekering onvoldoende dekking biedt of, zoals in bovenstaande kwestie het geval is. Eigenarenbelang is te vergelijken met huurdersbelang. Alleen is huurdersbelang van toepassing op huurders van een woonhuis of een appartement en niet op bewoners van een koopappartement in een VVE.

Feit of fabel
De stelling van deze feit of fabel is: ‘De wallbox of laadpaal voor uw elektrische auto in de parkeergarage onder uw appartement is verzekerd op de opstalverzekering van de VVE’.

Deze stelling is fabel.

Maar het is dus niet onmogelijk om de wallbox of laadpaal te verzekeren.

Goed om te weten
Als de VVE toch wél het eigenarenbelang meeverzekert, dan kan ook de wallbox of laadpaal worden meeverzekerd op de opstalverzekering voor het appartementencomplex. De kosten van de opstalverzekering voor het appartementencomplex worden doorberekend aan de leden van de VVE (de bewoners van het appartementencomplex). Het nadeel hiervan is dat andere bewoners meebetalen aan de verzekering voor de wallbox of laadpaal.

 

Bron: de Vereende