Vanaf 1 juli 2024 werken verzekeraars met nieuw transparant schadevrije jaren-systeem

Verzekeraars berekenen zelf de schadevrije jaren van klanten. Zij registreren deze jaren na het opzeggen van een autoverzekering in Roy-data, het huidige registratiesysteem. Dat verandert per 1 juli 2024. Vanaf die datum vindt de berekening centraal plaats in een nieuw, transparanter schadevrije jaren-systeem dat bovendien altijd en overal te raadplegen is, door de klant en de verzekeraar.

“En dat is prettig, want mensen kunnen bij een offerte-aanvraag of premieberekening dan direct het juiste aantal schadevrije jaren invoeren,” vertelt Geeke Feiter, directeur Schade van het Verbond van Verzekeraars na afloop van de Ledenvergadering waar is ingestemd met de aanpassing van de huidige Bedrijfsregeling 11 (Roy-data).

Inzicht in aantal én opbouw
Naast de real time inzage in het aantal schadevrije jaren, geeft het nieuwe systeem straks ook inzicht in hoe die jaren zijn opgebouwd. Verzekeraars registreren ook alle gebeurtenissen die van invloed zijn op de schadevrije jaren, zoals ingangsdatum van een verzekering, een geclaimde schuldschade, etc.

Oproep aan verzekeraars, volmachten en systeemhuizen
Met het startsein voor de bouw en implementatie van het nieuwe systeem, roept het Verbond verzekeraars en andere betrokken partijen, zoals volmachten en systeemhuizen, op om op tijd en budget vrij te maken voor deze belangrijke systeemverandering. Het nieuwe systeem gaat van start op 1 juli 2024 en kent een overgangsperiode. Voor particuliere polissen is dat zes maanden, voor de zakelijke polissen 24 maanden. In aanloop naar de lancering moeten álle deelnemende partijen de eigen systemen aanpassen.

Maatschappijbeleid

Niet alles verandert. Verzekeraars blijven, net als nu, volledig vrij op welke manier zij schadevrije jaren inzetten bij het bepalen van de premie, en de opbouw van de zogeheten Bonus/Malus-ladder. Het nieuwe systeem meldt alléén de echte, ofwel zuivere, schadevrije jaren.

Ondersteuning bij implementatie

Om de implementatie zo goed mogelijk te laten verlopen, begeleiden het Verbond en de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (Stichting EPS) de betrokken partijen. In januari worden de specificaties voor de bouw gepubliceerd. Ook worden periodieke kennissessies georganiseerd. Alle actuele projectinformatie staat op verzekeraars.nl/schadevrijejaren.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars